לבדיקות הבטחת האיכות, או בשמן המוכר יותר – QA (Quality Assurance), יש חלק מכובד ומשמעותי בעולם פיתוח התוכנה. על אנשי הבטחת האיכות לוודא שהמוצר מותאם לשוק ושהפיתוח, עיצוב הממשק והארכיטקטורה אשר הושקעו בו באים לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר ובלי באגים. אם בעבר רוב הבדיקות נעשו באופן ידני, היום כבר ניתן לבצע בדיקות רבות בצורה אוטומטית. כך, נהוג לחלק את סוגי הבדיקות לידניות ואוטומטיות. אז מה עדיף לדעת, אוטומטי, ידני או שאולי את שניהם?
מה זה בדיקות אוטומטיות?
בדיקות התוכנה האוטומטיות נכנסו לעולם ההייטק בעיקר כדי לבחון תוכנות, אפליקציות ואתרי אינטרנט בצורה מהירה ויעילה. המטרה של הבדיקות האוטומטיות היא לזרז ולהקל על תהליך בדיקות התוכנה ולאפשר לבדיקה אוטומטית לבצע פעולות רפטטיביות במקום אנשי ה-QA הידניים. איך זה עובד? ברגע שנכתב הקוד לבדיקה האוטומטית ניתן להכניס קריטריונים שונים ומגוונים על מנת לבצע השוואות מול תוצאות קודמות, תסריטי קוד שונים ופלטפורמות שונות כדי להגיע למסקנות אודות תפקוד המוצר.
למה כדאי להשתמש בבדיקות אוטומטיות?
היתרון הגדול של בדיקות אוטומטיות הוא שהן מאפשרות לבדוק שורות רבות של קוד בבת אחת, ללא תלות בזמן או בכמות כוח האדם העומדת לרשות החברה. הקריטריונים אשר מזינים לכלים האוטומטיים יכולים להשתנות מפרויקט לפרויקט וכך בדיקות אלו מאפשרות לחברה לבצע מגוון גדול של בדיקות על בסיס הזנת נתונים שונים. בצורה זו, ניתן לבצע בדיקות על אפליקציה ב-Mobile, באתר Web ובתוכנה עצמה באותה השיטה.
מתי משתמשים בבדיקות אוטומטיות?
הבדיקות האוטומטיות מאפשרות להריץ אלפי בדיקות בו זמנית ולכן הן יעילות במיוחד. למשל, במקרה בו איש QA או מפתחת איתרו באג בקוד, בדיקה אוטומטית יכולה לסרוק את הקוד ולהציף באגים דומים כך שצוות הפיתוח יוכל לתקן גם אותם. באותו האופן, ניתן לבחון תסריטי קוד דומים כדי לזהות באגים דומים במוצרים שונים. כך, בדיקות אוטומטיות עוזרות למפתחים לייצר מוצרים יציבים יותר בצורה קלה ונגישה. יתרון משמעותי נוסף לבדיקות האוטומטיות הוא ביצוע מהיר של בדיקות עומסים וביצועים שלרוב נתפסות כ"משעממות" וסיזיפיות. בדיקות אוטומטיות עוברות במהירות אלפי שורות קוד ומשתמשים ולכן הן מייעלות בדיקות רפטטיביות מסוג זה.
אז מתי משתמשים בבדיקות ידניות?
בדיקות ידניות מבוצעות על ידי אנשי QA המריצים שורות קוד כתובות מראש ומגלים באמצעותן באגים בתפקוד המוצר. אנשי QA הם אנשים קפדניים ויסודיים שמחפשים איפה הקוד לא עובד בצורה אופטימלית ומהם מצבי הקיצון בהם המוצר צריך לעמוד והאם הוא אכן עומד בהם. בדיקות ידניות, לעומת האוטומטיות, הן היחידות המאפשרות בחינה של המוצר בראייה אנושית ותוך הפעלת הגיון אנושי. כך למשל, אנשי מקצוע יוכלו לחשוב על מצבים בהם המוצר עשוי לקרוס ואיך ניתן למנוע זאת, הם יבחנו התנהגויות אנושיות טבעיות של משתמשי קצה על מנת לבחון את תפקודו. יתרון משמעותי נוסף לבדיקות התוכנה הידניות הוא היכולת של אנשי QA ללמוד תהליכי בדיקה מורכבים מאוד שעדיין קשה לתכנת בצורה אוטומטית.
מחפשים משרה בתחום ה-QA? לחצו כאן >>>
בדיקות אוטומטיות לעומת בדיקות ידניות
מצד אחד, אנשי מקצוע שעושים בדיקות ידניות לא יוכלו לעמוד בקצב של הבדיקות האוטומטית. אנשי מקצוע המבצעים בדיקות תוכנה ידניות מסוגלים לעשות טעויות אנוש שעשויות להיתפס כמינוריות, אך עדיין ישפיעו על הקוד או שאינם יבחינו בשיבושים קטנים שבדיקה אוטומטית לא הייתה מתעלמת מהם. למרות זאת, חשוב לזכור שבדיקות אוטומטיות לא מתאימות לכל המוצרים הטכנולוגיים והן לרוב יתאימו רק למוצרים ספציפיים. בנוסף לכך, הכנת הבדיקה האוטומטית לוקחת זמן, דורשת כתיבת קוד מסודר ומספר ניסיונות ובחינות לפני שסומכים עליה לחלוטין שתבצע בדיקות איכותיות בצורה אוטומטית.
אז מה עדיף – אוטומטיות או ידניות?
אם הפרויקט הוא בהיקף קטן יחסית, סביר להניח שהחברה תעדיף לבצע בדיקות ידניות על ידי אנשי מקצוע איכותיים וקפדניים המבינים את החשיבות של תיקון באגים וזיהוי טעויות אנושיות וכן כאלו שיודעים לבצע בדיקות קוד מורכבות שטרם ניתן להריץ באופן אוטומטי. לעומת זאת, אם מדובר בחברה גדולה בעלת מוצר גדול שדורש בדיקות עומסים וביצועים רבות – ככל הנראה יעדיפו להיעזר באנשים שיודעים לתפעל בדיקות אוטומטיות. לכן, אם אתם אנשי QA שרוצים לפתח קריירה מקצועית, מגוונת ועשירה, שאפו לדעת איך לעשות בדיקות ידניות וגם להבין בבדיקות אוטומטיות.
עם זאת, חשוב לציין כי בעידן הנוכחי הטכנולוגיות מתחדשות בצורה מהירה ונראה כי בדיקות אוטומטיות צפויות לתת את המענה המהיר והאיכותי ביותר. אין ספק שעולם ההייטק מתקדם לכיוון האוטומציה בצעדי ענק ומחפש אנשי מקצוע שידעו לתפעל בדיקות אוטומטיות ולשלבן בפרויקטים השונים ובחברות השונות.
מחפשים את המשרה הבאה שלכם בהייטק ? יש לנו מגוון משרות להציע לכם >>>