"ראיון עבודה הינו אינטראקציה חד-צדדית בין המראיין לבין המועמד, שבה הצד הראשון שואל את השאלות והצד השני משיב עליהן".
מסכימים עם המשפט הזה? חשבו שנית! נכון, תפקיד המראיין הוא להוביל את השיחה ולשאול את השאלות שיסייעו לו להבין האם המועמד שיושב לפניו מתאים לתפקיד ולארגון. ואולם, לקראת סוף הראיון, הרוב הגדול של המראיינים ישאל אתכם האם יש לכם שאלות נוספות. אם תשיבו בשלילה, כפי שמועמדים רבים עושים, אתם מוותרים על שלוש הזדמנויות קריטיות שישפיעו על המשך תהליך המיון שלכם: יצירת רושם חיובי על המראיין, קבלת מידע רלוונטי בנוגע למאפייני המשרה (אשר תוביל להחלטה מושכלת האם המשרה מתאימה לכם) והזדמנות לבסס את עצמכם כמועמדים מבטיחים להמשך התהליך.
מאי וקסלר, מנהלת הגיוס בלוג-און, מדגישה כי ניצול הבמה לשאילת השאלות הנכונות בסוף ראיון העבודה תסייע לכם למצב את עצמכם מול המראיין כמועמדים סקרנים שעשו 'שיעורי בית' טרם הראיון. כמו כן, הצגת השאלות תסייע לכם להצטייר בפני המראיין כמועמדים המגלים עניין במקום העבודה, לוקחים יוזמה ומספיק בטוחים בעצמם כדי לדון בנקודות נוספות באשר לתהליך המיון.
אז כיצד תתכוננו לסוף הראיון?
בדיוק כפי שהמראיין מכין את עצמו לראיון עמכם, כך גם אתם צריכים להגיע מוכנים לראיון. בשלב הראשון, קראו קצת על החברה בה אתם מתראיינים ברחבי הרשת ועברו שוב על תיאור ודרישות התפקיד. שנית, הכינו רשימת שאלות המעניינות אתכם. אין מספר 'נכון' או 'לא נכון' של שאלות שצריך לשאול בראיון עבודה, אך ההמלצה היא לבחור 3-4 שאלות רלוונטיות אשר הכנתם מראש והתשובות אליהן לא עלו במהלך הראיון, ולרוב זה לגמרי יספיק על מנת לסמן וי על השלב הזה מבלי להאריך אותו יתר על המידה. חשוב לשים לב לשפת הגוף של המראיין כאשר אתם שואלים את השאלות, אולי תבינו כי הוא נע באי נוחות עקב שאלה שנשמעת לו קצת-פחות-הולמת… בסיטואציה שכזו, עדיף לשמור את השאלות לשלבי המיון הבאים.
מחפשים משרה חדשה בהייטק? לחצו כאן לכל המשרות >>>
אז מה הן בעצם השאלות (הנכונות) שצריך לשאול בראיון עבודה?
כשאנו מייעצים למועמדים בנושא שאלות שצריך לשאול בראיון עבודה, אנו מדגישים בראש ובראשונה כי חשוב להימנע משאלות הנוגעות לשכר או להטבות, אלא אם המראיין מעלה את הנושא בעצמו. השאיפה שלך היא לגרום למראיין להבין כי הדאגה העיקרית שלך היא כיצד תוכל לתרום לארגון ולא כמה כסף ייכנס לחשבון הבנק שלך בסוף החודש. שאלות כאלו עדיף לשמור לשלבים מתקדמים יותר בתהליך.
מאי הביאה לכם מספר דוגמאות של שאלות שצריך לשאול בראיון עבודה, הישר מהשטח:
שאלות הנוגעות לארגון
- מה מאפיין את התרבות הארגונית של החברה?
- מהם הערכים המרכזיים עליהם החברה מתבססת?
- מהם המאפיינים של סביבת העבודה? (לדוגמה האם סביבת העבודה דינאמית או שגרתית)
- מהו המבנה הארגוני של החברה?
שאלות הנוגעות לתפקיד
- מהו המשך תהליך המיון בעבור התפקיד?
- כיצד מתבצעת ההכשרה לתפקיד?
- כיצד נראה יום עבודה שגרתי בתפקיד?
- מהם ממשקי העבודה בתפקיד?
- כיצד בנוי הצוות?
- מה מאפיין עובד שמצליח בתפקיד?
- איך נמדדת ההצלחה בתפקיד?
- אלו אפשרויות של התפתחות מקצועית ואישית קיימות במסגרת התפקיד?
- האם יש מקום ליוזמות אישיות?
לסיכום, זכרו שחשוב לשאול שאלות בראיון העבודה!
זכרו שראיון העבודה הינו אינטראקציה הדדית בין המראיין לבין המועמד, ושהצגת שאלות בסיומו תעיד הרבה על האופי שלך. אם מדובר בשאלות הנכונות כמובן שזה רק לטובה.
בנוסף, לא רק המראיין צריך להעריך את מידת התאמתכם לארגון, גם אתם צריכים להבין האם הארגון והתפקיד מתאימים לכם. קבלו בחיוב את הצעתו של המראיין לשאול שאלות והשתמשו בפלטפורמה זו כהזדמנות להפגין את העניין שלכם ולקבל מספיק מידע על מנת לבצע את ההחלטה הנכונה עבור בניית הקריירה שלכם.
הכנתם את השאלות שאתם רוצים לשאול בראיון? שלחו לנו קורות חיים ואנחנו נחזור אליכם עם הצעות עבודה רלוונטיות עבורכם!