רשימת ממליצים – מה, למה ומתי? עברתם ראיון עבודה טלפוני או בסקייפ – כפי שתודרכתם על ידינו במאמר על ראיון עבודה בסקייפ. לאחר מכן הספקתם להרשים את המראיינים שלכם בראיונות הפרונטליים ועברתם בהצלחה את כל השאלות, כפי שהכנו אתכם מראש עם 8 השאלות הנפוצות ביותר בראיון. כעת נותר רק דבר אחד קטן שמפריד ביניכם לבין מעמד החתימה על החוזה – שיחת ממליצים.
מטרת שיחת הממליצים עבור המעסיק הפוטנציאלי היא קבלת חיזוקים לכך שהתרשם מכם נכון בתהליך הקבלה לעבודה. לצערנו, נתקלנו במקרים רבים בהם העסקה פוטנציאלית נפלה בשלב המכריע הזה של הממליצים. הדבר מתרחש בעיקר בשל העובדה כי הממליצים שבחרו המועמדים חשפו צדדים פחות חיוביים שלהם ורק הזיקו במקום להועיל. על מנת למנוע את הנפילה בשלב האחרון, עליכם להתכונן, לתכנן מראש ולהתנהל בצורה חכמה. אספנו עבורכם כמה טיפים שיסייעו לכם לצלוח את שלב הממליצים ולהעלות את סיכויי הקבלה לתפקיד הבא.
הכינו מראש רשימת ממליצים
כפי שגוללתם בקובץ קורות החיים שלכם את עברכם המקצועי, הכינו לעצמכם מראש את רשימת בעלי התפקידים בארגונים בהם עבדתם אשר עשויים לשמש כממליצים שלכם בהמשך. אין כל צורך להכניס את רשימת הממליצים לקורות החיים! העבירו את הרשימה רק כאשר תתבקשו לעשות זאת. הקפידו לנהל רשימה שכזו, ולא תמצאו את עצמכם מתלבטים ומנסים להיזכר ברגע האחרון, מה שעלול לייצר עבורכם סיטואציה מבלבלת. רשמו לעצמכם תחת כל מקום עבודה קודם את שם הממליץ הפוטנציאלי, תפקידו בארגון, מספר הטלפון שלו וכתובת הדוא"ל.
רשימת ממליצים ≠ מכתבי המלצה
בעבר, לפני שעוזבים מקום עבודה, היה נהוג לבקש מהמעסיק לכתוב מכתב המלצה להמשך. היום הדבר הוא פחות מקובל. למכתב המלצה חסרונות רבים ומשמעותיים אל מול המלצה שניתנת בעל פה. המלצה בעל פה נותנת הרבה יותר מידע למעסיק הפוטנציאלי מאשר מכתב קצר, קר ויבש. בשיחת טלפון עם ממליצים, המגייסים מנהלים שיחה עמוקה, שמים דגש על נקודות ספציפיות ורלוונטיות ומקבלים תמונה מדויקת יותר על המועמד.
בעת הכנת רשימת ממליצים, שימו דגש על רלוונטיות
הכוונה ברלוונטיות היא באשר לתפקיד אותו אתם שואפים לקבל. מה זאת אומרת? אם אתם מכוונים למשרה בתחום התמחות מסוים, דאגו שהממליץ שיופיע בראש הרשימה יהיה זה שמכיר את פועלכם בתחום הרלוונטי ומהשנים האחרונות. ממליץ ישן שהיה המעסיק שלכם במשרת הסטודנט יכול להעיד הרבה על האופי שלכם, אבל ברמה המקצועית כנראה שהוא קצת פחות יועיל. לכן, ראש הרשימה צריך לכלול את בעלי התפקידים האחרונים או המתאימים ביותר, שיעידו על הכישורים ועל היכולות הרלוונטיות ביותר עבור התפקיד הנחשק.
כדאי שהממליץ שלכם יהיה מי שהיה מנהלכם הישיר, אבל זה ממש לא חובה
כפי שהבנתם בסעיף הקודם, הממליץ האידיאלי יהיה המנהל הישיר שלכם. ואולם, אם אתם מטילים ספק בטיב ההמלצה שאתם עשויים לקבל מאותו המנהל, עדיף להימנע ממנה מראש. אתם חייבים לבחור את האנשים הנכונים ביותר עבורכם, אלה שאתם יודעים בוודאות שיפעלו לטובתכם. תוכלו להכניס לרשימת הממליצים שלכם קולגה שעבדתם בצמוד אליו ויכול להעיד על רמת המקצועיות שלכם, על יכולות העבודה שלכם בצוות וכדומה. כמו כן, גם לקוחות וספקים מולם עבדתם יוכלו לסייע במיצוב האישיות שלכם מול המעסיק הפוטנציאלי.
עזבתם מקום עבודה בצורה פחות יפה? חשבו האם כדאי לכם להכניס את המעסיק לרשימה
בהמשך לסעיף הקודם – אם אתם מבינים שהמנהל הישיר שלכם עלול לספק המלצה אשר תפגע בסיכוייכם להתקבל למשרת החלומות, הסירו את שמו מרשימת הממליצים. ככלל, כאשר עוזבים מקום עבודה, אנו ממליצים לסגור את הפרק על הצד הבוגר והמקצועי ביותר, שלא יפגע בתפיסה של המעסיק כלפיכם. קל מאד לנפץ תדמית חיובית בזמן קצר וזה יבוא רק לרעתכם. ואם בכל זאת לא הצלחתם להימנע מסיום פחות נעים במקום העבודה האחרון, וותרו על ההמלצות ממנו וחפשו אלטרנטיבות.
עדכנו מראש את הממליצים הפוטנציאליים בדבר היותם הממליצים שלכם
בעת הכנת רשימת ממליצים, חשוב שתעדכנו את האנשים המופיעים ברשימה בדבר. שתפו אותם בתהליך, ספרו להם לאיזו חברה אתם מתמיינים, לאיזה תפקיד, מי ראיין אתכם, מי הולך לשוחח איתם ככל הנראה ובאילו נושאים הייתם שמחים שיתמקדו במהלך השיחה. לרוב, שיחות הממליצים מתנהלות בצורה תבניתית. הכינו את הממליצים שלכם לשאלות כמו:
- שאלות הנוגעות לקשר של הממליץ איתך.
- שאלות בנוגע לתפקיד שביצעת.
- מאפיינים חיוביים ושליליים שלכם כעובדים.
- שאלות הנוגעות ליכולת עבודה בצוות.
- שאלות הנוגעות ליכולת למידה מהירה ועצמאית.
- שאלות הנוגעות לאופן התמודדות עם לחצים ופתרון בעיות.
נצלו את מנגנון ההמלצות בלינקדאין
אנו מדגישים רבות את חשיבותו של הלינקדאין, שמהווה מסמך קורות חיים דיגיטלי ומשמש ככלי חזק מאד לנטוורקינג. לצד הצורך בבניית פרופיל לינקדאין מלא, אשר ישקף את כלל הניסיון המקצועי שלכם, חשוב שתנצלו את מנגנון ההמלצות הקיים בו. המלצות שתקבלו ממעסיקים קודמים בפרופיל הלינקדאין שלכם יכולות לסייע לכם בהרכבת רשימת הממליצים הטובים ביותר להמלצות בעל פה. רוב הסיכויים שמי שהשקיע בפרגון ברשת, ישמח להמליץ עלייך גם למעסיק הפוטנציאלי.
לסיכום, השקיעו בבניית רשימת ממליצים!
בסופו של יום, ממליצים כשמם כן הם. אף אחד לא יבחר להמליץ עליכם אם לא תהיו ראויים לכך. שימו לב בכל שלב בקריירה שלכם שאתם מבצעים את עבודתכם כראוי, שומרים על מקצועיות ומתפקדים כאנשים אשר נעים לעבוד בחברתם. גם לאחר הודעתכם על עזיבת מקום העבודה הנוכחי, הקפידו על מילוי המטלות שלכם, סגרו את המשימות הפתוחות, הציעו לסייע למעסיק הנוכחי במציאת המחליף שלכם והעבירו את המקל על הצד המקצועי ביותר. תאמינו לנו, זה ישתלם לכם בהמשך ויוסיף לכם כמה נקודות אצל המנהלים שלכם, שעתיד להיות הממליץ החזק ביותר עבורכם.
מכינים רשימת ממליצים אבל טרם מצאתם את מקום העבודה הבא שלכם? עקבו אחר עמוד המשרות שלנו בפייסבוק או עמוד המשרות בלינקדאין והגישו קורות חיים!
בהצלחה!