בכל מה שקשור לראיונות עבודה בהייטק, דבר אחד יישאר תמיד אותו הדבר– חשיבותו של הרושם הראשוני. רוב האנשים שתפגשו בחייכם ישפטו אתכם כבר בשניות הראשונות להיכרות ויהיה מאוד קשה לשנות את דעתם לאחר מכן. לכן, יצירת רושם ראשוני חיובי היא קריטית במיוחד בסיטואציות כמו ראיון עבודה. אז איך תצליחו להשאיר רושם ראשוני מצוין בראיון עבודה בין אם הוא פנים מול פנים ובין אם בזום? ריכזנו עבורכם כמה טיפים מעולים!
היפרדו מהטלפון הנייד שלכם כבר בהתחלה
כל כך התרגלנו להיות מחוברים לטלפון הנייד שלנו ביום-יום ובמיוחד כשאנחנו מחכים למשהו – במהלך הפרסומות, בתור לסופר או כשמחכים לאוטובוס. אבל אם יוצא לכם להגיע לראיון עבודה במשרדי החברה ואתם מחכים שתורכם יגיע, נסו להתנתק מהטלפון הנייד ולהעביר את הזמן במעבר אחרון על קורות החיים שלכם. בצורה כזו, כשהמראיין / מראיינת יצאו לקבל את פניכם, לא תיתפסו משחקים בקנדי קראש או בפייסבוק וכבר תיצרו רושם ראשוני הרבה יותר רציני וטוב. אם ראיון העבודה שלכם מתבצע בזום, הניחו את הטלפון שלכם רחוק ככל הניתן מהמחשב. כך, אם הטלפון יזהר או יזמזם, תמנעו מפזילות קטנות לעברו ומהסחות דעת מיותרות במהלך הראיון עצמו.
צרו קשר עין וחייכו – במידה הנכונה
קשר עין נכון הוא הדרך שלכם ליצור חיבור רגשי ואישי עם המראיין/ מראיינת, גם אם נפגשתם לראשונה רק לפני מספר דקות. יצירת קשר עין רציף תעביר את המסר שאתם בטוחים בעצמכם, שאתם כנים ושאתם מרגישים בנוח. הימנעות מקשר עין עשויה להתפרש כחוסר ביטחון, חולשה ואי נוחות. על אותו המשקל, חיוך נינוח וטבעי יקנה למראיין את התחושה שאתם אנשים חיוביים, שכיף להיות לידכם ושאתם שמחים להיות בראיון. חשוב להדגיש שכדאי לשמור על קשר עין וחיוך טבעיים ואף פעם לא להגזים! יצירת קשר עין אינטנסיבי מדי עשוי להלחיץ את המראיין/מראיינת וחיוכים במקומות הלא נכונים במהלך הריאיון עשויים לגרום לכם להיראות לא רציניים.
Mirroring
טריק פסיכולוגי שיכול לעבוד טוב גם פנים מול פנים וגם בזום. אז מה זה מירורינג? בעצם מדובר בשיקוף ההתנהגות של הצד השני הן במובן הפיזי והן במובן הוורבלי. כלומר, אימוץ שפת הגוף, הטון וההתנהגות של המראיין/מראיינת. אם משתמשים בו נכון, מירורינג הוא כלי בטוח ליצירת הזדהות ואמון באופן מהיר. חשוב להדגיש כי לא מדובר בחיקוי ישיר של הצד השני, דבר שעשוי להיתפס כמזויף או מזלזל, אלא באימוץ המנעד הפיזי והוורבלי בצורה כזו שתעיד על כך שאתם קשובים ומבינים את מה שנאמר. נסו באמת לשים לב לדברי המראיין/מראיינת וחיזרו על דבריהם במילים אחרות ועם תוספות אישיות שלכם כדי להעביר להם שאתם "באותו הראש". בנוסף, נסו לקלוט ולאמץ התנהגויות פיזיות קטנות כמו תנוחת גוף או תנועת יד וכך תעבירו את התחושה שקל להזדהות אתכם ושניתן לסמוך עליכם.
אל תפחדו להוביל
בסיטואציות כמו ראיון עבודה, קל להתייחס לעצמנו כאל "אורחים" ולתת לצד השני להוביל אותנו. בין אם הגעתם למשרד של הבוס הפוטנציאלי ובין אם עליתם לזום ואין לכם מושג את מי אתם הולכים לפגוש, נסו לחשוב על עצמכם כאקטיביים בתוך הריאיון לא פחות מהמראיינים עצמם. לדוגמא, אם הגעתם למשרד, אל תחכו שהמראיין/מראיינת יושיטו את ידם ללחיצת יד (או מרפק 😉), הושיטו אותה אתם ראשונים וכך תראו שאתם באמת שמחים להיות במעמד זה. אם מדובר בפגישת זום, אל תפחדו לפתוח את פיכם ראשונים ולנסות לפתח שיחת חולין קצרה לפני שמגיעות כל השאלות הכבדות. היזהרו מלקחת למראיין/מראיינת לגמרי את המושכות, תנו להם להוביל אתכם במידה מסוימת אך אל תחששו לנסות להוביל בעצמכם את השיחה כשזה הזמן המתאים לכך. אם תבצעו את המהלך נכון, תתבלטו במידה רבה מול שאר המועמדים ותיתפסו כאנשים בעלי ביטחון עצמי וכאנשי שיחה נעימים.
מצאו קשר עם המראיין/מראיינת
לאחר ששני הצדדים הציגו את עצמם ולפני שהמראיין/מראיינת מתחילים לירות את התותחים הכבדים ביותר שלהם – נסו למצוא קשר אישי ביניכם. זה לא חייב להיות משהו גדול, זה יכול להיות כל דבר שייפתח שיחה קלילה ביניכם. לא מוצאים שום מכנה משותף ביניכם? העזו לשאול את המראיין/מראיינת שאלה אישית בטוב טעם – כמה זמן את/ה גר/ה באזור? מאיפה את/ה במקור? היכן למדת? כמה שנים את/ה עובד בחברה? מה היה התפקיד הראשון בקריירת ההייטק שלך? יצירת קשר אישי עם המראיין/מראיינת ירגיע את שני הצדדים במקביל ויזכיר לשניכם שבסך הכל מדובר בשיחה בין שני אנשים. בצורה כזו, לא רק שתשאירו רושם ראשוני מצוין אלא גם תצליחו לגשת לשאר ראיון העבודה באווירה חיובית ורגועה הרבה יותר.
חושבים שאתם מוכנים? שלחו לנו קורות חיים ונקדם אתכם לעבר ריאיון העבודה הבא שלכם! >>>