ראיון עבודה הוא לרוב סיטואציה מלחיצה שדורשת הכנה מראש. בראיון מקצועי הלחץ אפילו גדול יותר כיוון שהמרואיינים נדרשים להוכיח את עצמם הן בפן האישי והן בפן המקצועי. להשאיר רושם ראשוני טוב תוך כדי שאתם שוברים את הראש על קוד או עונים לשאלות מקצועיות נשמע לכם מלחיץ מדי? בדיוק בגלל זה ריכזנו עבורכם, המפתחים, כמה טיפים מצוינים שיעזרו לכם לצלוח כל ראיון עבודה מקצועי!
1. הכירו את המראיינים שלכם
כמו בכל ראיון עבודה, גם לקראת ראיון מקצועי כדאי לבצע מחקר מעמיק על מי שהולך לראיין אתכם. בשלב הזה אתם כבר צריכים לדעת מול מי אתם נבחנים, מהי ההתמחות של המראיינים, שנות ותק ותפקידם בחברה. ברגע שתדעו את הפרטים הללו יהיה לכם קל לנהל שיחת חולין עם המראיינים, להתעניין, לשבור את המתח, לנסות לנחש על אילו דברים הם הולכים לשים דגש כשהם יבחנו אתכם וכיצד הם מתכוונים לעשות זאת בין אם בשאלות בעל פה או במבחן מעשי.
2. הגיעו מוכנים
הקפידו להגיע כמה שיותר מוכנים מבחינת הידע המקצועי שלכם. ודאו שאתם מבינים בצורה טובה ומעמיקה את המערכות עליהן עבדתם בעבר כדי שתוכלו להסביר את הארכיטקטורה והאתגרים שנתקלתם בהם בצורה המקצועית ביותר. כך, למשל, אם אתם מפתחי Backend או Frontend, הקפידו לתאר בתשובתכם את המבנה של האפליקציה או האתר שפיתחתם והיו מוכנים לשאלות הבוחנות את הבנת המערכת כולה ולא רק לשאלות אודות החלק הספציפי שלכם בפרויקט.
3. אל תחששו לשאול שאלות בעצמכם
מראיינים מעידים כי מועמדים השואלים שאלות הם מועמדים המשאירים רושם ראשוני טוב יותר כיוון שהם מחשבים את הצעדים שלהם מראש ומבינים את חשיבותה של התמונה המלאה. הנקודה הזו מעלה אתגר מסוים כיוון שלעיתים קרובות בראיון מקצועי השאלות המופנות כלפי המועמדים הן ארוכות וכוללות פרטים רבים. לכן, כדאי להצטייד במחברת ובעט ולרשום לעצמכם נקודות מרכזיות כך שתוכלו להישאר קשובים למראיינים ולהגיב בשאלות נוספות רק אחרי שהם סיימו לדבר. בצורה זו גם תוודאו שהבנתם את השאלה / המשימה מראש וגם תראו למראיינים שאתם קשובים אליהם.
4. ודאו שהמראיינים מבינים את דרך החשיבה שלכם
כמובן שהשאיפה היא שהקוד ירוץ יפה או שתצליחו להרשים את המראיינים בתשובות מקצועיות, אבל לפעמים הדרך חשובה יותר מהיעד. לכן, במהלך מבחן מעשי הקפידו להגיד בקול רם את דרך החשיבה שלכם (גם אם אתם נתקעים!) כדי לוודא שהמראיינים מבינים שאתם מנסים לגשת לבעיה מדרכים שונות ושאתם עושים זאת ברוגע ובגישה חיובית. אם אתם עונים על שאלות מקצועיות בעל פה, הקפידו לתת למראיינים תחושה שאתם מוכנים לספק תשובות לכל שאלה מקצועית שתעלה, כשאתם עונים הקפידו לענות בסבלנות, כנות ואדיבות.
5. היו בטוחים בעצמכם!
נסו להתגבר על ההתרגשות ולדבר בטון ברור ועם ביטחון. כיוון שלעיתים קרובות מה שעומד מאחורי התהליכים הטכנולוגיים הוא אבסטרקטי, קל לנו למצוא את עצמנו מגמגמים בניסיון לתאר את העקרונות העומדים מאחורי הקוד. נסו להתנסח בצורה נכונה ובהירה כמה שאפשר, הימנעו מהכרזות חותכות ובמקום זאת דברו במונחים של השלכות, תוצאות וערכים חוזרים.
אם מדובר במבחן מעשי, טיפ שיעזור לכם להרשים את המראיינים הוא לתת שמות ספציפיים לערכים. במקום לקרוא לערך X או Y הקדישו רגע למחשבה על שם ראוי לערך ובצורה כזו תוכיחו למראיינים שלכם שאתם לא רק מסודרים ובהירים אלא מחושבים ולא פזיזים.
6. דעו על מה באמת בוחנים אתכם (לא רק על ידע מקצועי!)
גם אם לעיתים זה מרגיש כך – אף מראיין לא בוחן אתכם רק על קוד או על ידע טכנולוגי. בנוסף ליכולות מקצועיות המראיינים בוחנים אתכם גם על יכולת לפתור בעיות, ניהול זמנים, חשיבה יצירתית, תקשורת בינאישית, יכולות אנליטיות ואפילו על התמודדות עם ביקורת. לכן, במהלך הריאיון המקצועי, נסו לחשוב על כל האספקטים הללו. הראו לצד השני שאתם אנשים סקרנים, בעלי יכולת אנליטית ורצון להתמודד עם אתגרים – וכך תצליחו להשאיר רושם ראשוני חיובי גם מעבר ליכולות הפיתוח שלכם.
7. לא משנה איך הלך – צאו עם חיוך!
אם תעקבו אחר כל הטיפים שכתבנו עד עכשיו ותשמרו על חיוך וטון חיובי, במקרה הכי גרוע יעריכו אתכם על המאמץ שהשקעתם בתהליך. אם היה לכם מבחן מעשי ואתם מרגישים שלא הלך טוב, היו כנים עם המראיינים וספרו להם איפה הייתם מחפשים עוד מידע על הנושא ואיך הייתם מתמודדים עם אתגר כזה ביום-יום ולא במבחן. בכל מקרה, צאו מהריאיון מחויכים, גם אם אתם חושבים שלא התקבלתם – צברתם ניסיון מעולה לראיון המקצועי הבא שלכם!
מחפשים את משרת הפיתוח הבאה שלכם? לנו יש מגוון משרות להציע לכם >>>