האם אי פעם אמרו לכם שנולדתם להופיע מול מצלמה? רובנו הגדול כנראה שלא שמע את המשפט הזה ובטח ויתר על כל הסיפור מראש, אבל תנו לנו לחדש לכם משהו למקרה שאתם עדיין לא יודעים – הנוכחות שלכם מול המצלמה בימינו חשובה מאד עבור הקריירה שלכם! מפתחי תוכנה, מהנדסים, אנשי QA, ובעצם אנשי מקצוע רבים בעולם ההייטק – היום מגייסים רבים יזמנו אתכם לראיון עבודה בשיחת וידאו במקום לטרטר אתכם לראיון ראשון במשרדי החברות. מה עושים? איך מתמודדים עם הדבר הזה? והכי חשוב – איך עוברים אותו? בשביל זה אנחנו כאן! קבלו 10 טיפים שיסייעו לכם לצלוח ראיון עבודה בסקייפ:
מחפשים משרה חדשה בהייטק? לחצו כאן לכל המשרות >>>
1. בלי תירוצים! השיבו בחיוב לבקשה לקיים ראיון עבודה בסקייפ.
אם התבקשתם לקיים ראיון עבודה בסקייפ, לנסות להתחמק זה רעיון רע מאד. תירוצים כגון: "חיבור האינטרנט שלי בעייתי" או "אין לי סקייפ", הם טעות שמשולה לתשובה שלילית לשאלה הראשונה שנשאלת בראיון העבודה. מי שמעוניין בעבודה ימצא את הדרך לקיים את שיחת הוידאו, גם אם זה פחות נוח לו. ברוב המחשבים הסקייפ כבר מותקן, וגם אם לא, ניתן להוריד סקייפ בקלות באתר החברה. לאחר ההורדה, כל שנותר הוא לפתוח חשבון ולהשיב למראיין במייל חוזר תשובה חיובית לקיום הראיון בצירוף שם המשתמש.
2. שם המשתמש צריך להיות מנוסח בצורה מקצועית!
גם אם זה נשמע סופר נדוש ומשעמם, בעת בחירת שם המשתמש בסקייפ אנו ממליצים שלא להיות יצירתיים ופשוט מאד לכתוב את השם שלכם. אל תסתבכו עם הכינוי שדבק בכם מימי התיכון או מהצבא, גם אם זה מאד יצחיק את החברים שלכם. המטרה פה היא ליצור רושם ראשוני חיובי שמעיד על רצינות.
3. לגיטימי ללבוש פיג'מה כשנמצאים בבית, אבל לא בעת ראיון עבודה בסקייפ!
אף אחד לא מצפה מכם להיות לבושים בחליפה אלגנטית, אבל לכל הפחות אנו ממליצים ללבוש בגד שהיה הולם סיטואציה של ראיון עבודה. העובדה שאתם יושבים בבית לא מצדיקה שתלבשו את חולצת סוף המסלול הגזורה שלכם או פיג'מה. סדרו את השיער, דאגו לא להיראות עייפים ושדרו בדיוק את מה שהייתם משדרים לו הראיון היה מתקיים פנים מול פנים. זה יסייע בשתי דרכים: האחת, יצירת רושם ראשוני חיובי מול המראיין, והשנייה היא שמעצם היותכם לבושים כראוי גם ההרגשה שלכם תהיה שמדובר באירוע רציני.
4. התלבשתם יפה? הסתרקתם? יופי, עכשיו תסדרו את החדר שבו אתה מתכננים לשבת.
החלל בו אתם מתכוונים לשבת בזמן ראיון העבודה חשוב בדיוק כמו הבגדים שתלבשו. מומלץ לבחור בחדר נקי, מסודר ומואר. כדאי להימנע מישיבה בחדר אפלולי או מול חלון. הימנעו מישיבה במקומות ציבוריים, אלא אם אין לכם אינטרנט בבית, וסביר להניח שבעידן שלנו לא כך המצב. במקרה הכי גרוע, חשוב ליידע את המראיין כי אתם יושבים במקום ציבורי על מנת שיבין מה הוא מקור הרעשים ברקע, וכמובן – להשתמש באוזניות במהלך הראיון.
5. ואם כבר אוזניות, אנו ממליצים להשתמש בהן גם כאשר ראיון העבודה מתקיים במקום שקט.
הסיבה לשימוש באוזניות ברורה כאשר ראיון עבודה מתקיים בבית קפה, אולם גם בעת קיום הראיון בבית כדאי להשתמש באוזניות ובמיקרופון. מדוע אתם שואלים? גם בבית ישנם רעשי רקע, המחשב עצמו רועש לעתים ועדיף להימנע מהפרעות שכאלה. השימוש באוזניות ובמיקרופון יסייע למראיין לשמוע אתכם באופן ברור ויצמצם למינימום את רעשי הרקע המטרידים.
6. וגם – חובה לצמצם למינימום את הסיכוי שמישהו יפריע לכם!
טרם הראיון, חשוב לבקש מהשותף שלכם שיפעיל את שואב האבק מאוחר יותר או להודיע לילדים שישמרו את הריבים לשעה מאוחרת יותר. בתרחיש האידיאלי, עדיף שתהיו לבד בבית כאשר מתקיים הראיון, או פשוט לעדכן את הסביבה שתשמור על השקט בטווח הזמן בו מתקיים הראיון ושאף אחד לא יכנס לחדר בו אתם מתכוונים לשבת. אבל, שימו לב שזה ממש לא מסתכם רק בזה! שימו את הטלפון על שקט, סגרו את המייל, את הפייסבוק ואת הלינקדאין ואל תתנו לשום אתר שעלול להקפיץ לכם עדכונים לעשות זאת בזמן הראיון.
בטח אתם מכירים את הסרטון הזה, אבל תמיד מצחיק לצפות בו שוב. אמנם לא ראיון עבודה אבל לגמרי ממחיש את הסעיף האחרון…
7. שמרו על קשר עין עם המראיין בעת קיום ראיון עבודה בסקייפ.
זה אולי ירגיש לכם קצת מוזר להביט ישירות למצלמה ולא להסתכל על המסך, אבל זו הדרך לשמור על קשר עין עם המראיין שנמצא בצד השני. שמירה על קשר עין בעת שיחה עם אדם אחר, על אחת כמה וכמה בראיון עבודה, הופכת את הסיטואציה לאישית יותר. הדבר יסייע גם בשמירה על הריכוז וימנע את הסחת הדעת הנפוצה ביותר בעת קיום שיחת וידאו – הנטייה שלנו להסתכל על איך שאנחנו נראים. הנוסחה פשוטה – עיניים למצלמה וחיוך (לא מוגזם).
8. הכינו רשימה של ראשי פרקים למקרה חירום, אך השתמשו בה בחוכמה!
ראיון עבודה בסקייפ נשמע מפחיד, אבל הוא טומן בחובו יתרון עצום שלא קיים בראיונות עבודה פרונטלי – לא חייבים לזכור את הכל בעל פה! אתם יכולים להשתמש ברשימות עם ראשי פרקים שיכילו את הנושאים ואת השאלות אשר חשוב לכם להעלות בשיחה, להדפיס את קובץ קורות החיים שלכם על מנת לשלוף במהרה נושא שנשאלתם לגביו וכדומה. כמובן שאין זה אומר שאתם יכולים לקרוא כל מילה מהדף, הרי דיברנו קודם על קשר עין, נכון? אם כן, הרשימה היא מעין כלי לעת צרה ויש להשתמש בה בחוכמה! לשמור על קשר עין רציף במהלך כל השיחה זה לא באמת אפשרי, אז נצלו את הרגעים הקטנים של הסטת המבט על מנת להציץ בחומר במידת הצורך.
9. תקלות טכניות עלולות להתרחש, מה תעשו אם נתקע המחשב?
מכירים את הקטע שתוכנת הסקייפ החליטה דווקא עכשיו להיתקע, כאילו עושה לכם דווקא? מכירים את מרפי? יופי, אז קחו בחשבון שתקלות טכניות עלולות להתרחש דווקא בזמן ראיון העבודה בסקייפ, ואיתרע מזלכם והסקייפ נתקע בדיוק כשעשיתם פרצוף פחות מחמיא. נכון, זה מעצבן, אבל קחו בחשבון שגם אם המחשב נתקע אין זה אומר שהצד השני הפסיק לשמוע אתכם, אז חכו רגע עם המכות על המחשב ותשמרו על קור רוח! אל תחששו לבקש מהמראיין לנתק את השיחה לכמה דקות על מנת שתוכלו לאתחל את התוכנה או לסדר כל בעיה אחרת. זו דווקא הזדמנות מצוינת להפגין כושר התמודדות עם מצבי לחץ שתתן לכם כמה נקודות זכות אצל המראיין!
10. רוצים ללכת על בטוח? עשו סימולציה שתבדוק את תקינות תוכנת הסקייפ.
אין 100%, נכון, אבל שיחת ניסיון עם חבר בטרם הראיון או עריכת בדיקה קטנה בעצמכם יסייעו לכם לוודא כי הכל עובד כשורה – המצלמה, האודיו ותקינות התוכנה. שיחת הסימולציה תסייע לכם גם להבין האם החדר בו אתה מתכננים לשבת במהלך הראיון "מחמיא לכם", האם רואים אתכם בבירור ובאופן כללי לתרגל קצת לפני הדבר האמיתי.
ולסיכום…
מחפשי עבודה, אל לכם לחשוב כי לראיון עבודה בסקייפ חשיבות נמוכה יותר מלראיון עבודה פרונטלי. התאימו את עצמכם לסיטואציה, התחילו את הראיון ברוגע ואפילו הכניסו קצת סמול טוק לשבירת הקרח. היו קשובים, תשאלו את השאלות הנכונות וסיימו את השיחה בנימוס. דעו שחברות רבות, גלובליות ומקומיות, ובייחוד חברות הייטק, משתמשות בכלי זה על מנת לסנן מועמדים באופן קבוע. יש אפילו חברות שמעסיקות עובדים על בסיס ראיון עבודה בסקייפ בלבד! אז אם אתם בעניין של רילוקיישן, יש לכם אפילו סיבה טובה יותר לשפר את המיומנות הזאת.
גם אנחנו בלוג-און מראיינים מועמדים באמצעות תוכנת הסקייפ. אם גם הלקוח דורש זאת, אנו מכינים כל מועמד לראיון באופן אישי, על מנת שיגיע לרגע האמת כמה שיותר מוכן.
מוכנים כבר לראיון? שלחו לנו קורות חיים ואנחנו נחזור אליכם עם הצעות עבודה מעניינות!