כדור הארץ שלנו בסכנה. עם השנים בני האדם גרמו לנזקים רבים ביניהם זיהום אוויר והתחממות גלובלית, זיהום מקורות המים ועוד. הרבה מנזקים אלו צברו תאוצה בעקבות הטכנולוגיה – ככל שזו התפתחה כך גברה הפגיעה במשאבים הטבעיים. מאז שהחלה לעלות המודעות לנזקים הסביבתיים נוצרה מגמה של ״טכנולוגיות ירוקות״ או ״טכנולוגיות ברות קיימא״. טכנולוגיות אלו מהוות תחליף לטכנולוגיות שאינן ידידותיות לסביבה או לחילופין מהוות פתרונות חדשים שיעזרו בשיקום המשאבים שכבר ניזוקו. הנה 5 טכנולוגיות שיעזרו לנו להציל את כדור הארץ:
1. בינה מלאכותית
מעצם היותה אחד הפיתוחים הטכנולוגיים המשמעותיים ביותר של השנים האחרונות (קראו על שילוב בינה מלאכותית בריאיון עבודה), פיתוחים מבוססי בינה מלאכותית יסייעו לחזות שינויים ותגובות ובכך יאפשרו התייעלות בשמירה על כדור הארץ. פיתוחים אלו נוגעים בתחומים רבים ביניהם חקלאות, תחבורה, מים ואקלים. דוגמה לשימוש בבינה מלאכותית היא היכולת לחזות מצבים כמו אקלים או קצב המסת קרחונים שנים רבות קדימה. דוגמה נוספת מעולם הביולוגיה היא היכולת למקסם את תחלופת הפחמן על ידי שתילת שטחי יערות חדשים במקומות שנבחנו מראש ונמצאו מתאימים ביותר. תכנית ה- AI for Earth של Microsoft היא דוגמה למאמץ שמתנהל על מנת לנצל את הפוטנציאל של הבינה המלאכותית לטובת כדור הארץ. התוכנית העניקה למעלה מ- 200 מענקי מחקר לצוותים המיישמים טכנולוגיה זו לטובת שמירה על כדור הארץ וצמצום הפגיעה בו. הכוח העצום של הבינה המלאכותית עוד לא מנוצל במידה מספקת וקרוב לוודאי שיהיה במרכז המאמץ העתידי לשמירה על מקורות המזון והמים שלנו, מציאת אנרגיות חלופיות והמשכיות הקיום האנושי.
2. רשתות אנרגיה חכמות
האופן בו תשתית האנרגיה פועלת כיום מתבססת על מערכות מיושנות מהמאה ה-19 וה-20 אשר גורמות לזיהום אוויר רב בעיקר בשל העובדה כי רוב ייצור החשמל מתרחש בתחנות כוח ולאחר מכן מופץ לצרכנים. רשתות חכמות יאפשרו ייצור מקומי של אנרגיה עד רמת הבית ובכך יהוו תחליף חסכוני למערכות המיושנות. טכנולוגיית חישה ודגמי חיזוי מדויקים יימנעו ייצור יתר של אנרגיה וטכנולוגיית סוללה טובה יותר תאפשר אחסון של אנרגיה לשימוש מאוחר יותר. ככל שהמכשירים יהיו חכמים יותר, הרשת תוכל לאותת להם אוטומטית על כיבוי שיחסוך בחשמל. כל אלו יוסיפו לשינוי עצום באופן תפקוד תשתית האנרגיה והחשמל שלנו. על פי מחקר של ׳Electric Research Institute׳, עד שנת 2030 טכנולוגיות רשת חכמות עשויות לעזור לנו להפחית את פליטת הפחמן ב- 58% בהשוואה למצב לפני עשר שנים.
מצאו עוד היום את המשרה הבאה שלכם בהייטק >>>
3. מערכות בקרת זיהום אוויר ומים
זיהום האוויר הוא אחד מהסכנות הגדולות ביותר שהביאה על עצמה האנושות ונחשב לאיום הבריאותי הגדול ביותר לציבור על פי ארגון הבריאות העולמי. כיום קיימות טכנולוגיות מתקדמות המורכבות מחיישני מדידה קטנטנים המפוזרים בצורת רשת אשר עוקבים אחר איכות וחומציות האוויר והמים, מזהים זיהומים ואוספים נתונים בזמן אמת אשר מאפשרים מעקב תמידי ותגובה מהירה במקרה הצורך. היכולת להבין היכן קיימת בעיית זיהום מאפשרת לבצע פעולות ממוקדות באזורים אלו.
4. תחבורה ירוקה
כיום למעלה מ- 90% מכלי התחבורה מבוססים על נפט ומהווים כ-60% מצריכת הנפט העולמית. מתוך סך הגורמים לפליטות גזי החממה, התחבורה מהווה 75% ומגמה זו צפויה להתגבר בעתיד אם לא יימצא פתרון יעיל שיעשה שינוי משמעותי.
מכוניות חשמליות או מכוניות המונעות על סוללה קיימות לא מעט שנים. הן קטנות יותר, קלות יותר ואיטיות בהרבה מהמכוניות הקונבנציונליות המופעלות על דלק, מה שאולי תרם לעובדה שלא הצליחו להיכנס לשוק בצורה שתצמצם משמעותית את הפגיעה באיכות הסביבה. לעומת זאת- הפיתוח של האופניים החשמליים הצליח לעשות שינוי והפך לתחליף נפוץ וידידותי לסביבה. תחבורה ירוקה תפחית משמעותית את זיהום האוויר ובכך תסייע בהפחתת ההתחממות הגלובאלית.
5. אפליקציות
בני האדם הם המקור העיקרי לנזקי הסביבה ולכן הגברת המודעות באופן נרחב ונקיטת פעולות אקטיביות למען הסביבה הן חשובות והכרחיות. מלבד הפעולות הגלובאליות וההמוניות, על כל אדם באופן אישי להבין כיצד הוא יכול לתרום לאיכות הסביבה ולפעול לכך. הודות לעובדה שכיום יש אפליקציה כמעט לכל דבר, אין יותר צורך להקדיש שעות לקריאת מחקרים מדעיים כדי להבין מה ניתן לעשות על מנת להפוך לירוק יותר. מפתחים יצרו מערך של אפליקציות שעוזרות לאנשים לשים לב להשפעה שיש לפעולות היומיומיות שלהם בנושאים סביבתיים.
KMM לדוגמה, היא אפליקציה ישראלית של ק.מ.מ – מפעלי מחזור בע״מ. באפליקציה תוכלו למצוא תכנים ירוקים ושימושיים- טיפים ביתיים, שיטות לחסכון ירוק, פעילויות לילדים ועוד. בנוסף, האפליקציה מאפשרת לשלוח פניה למוקד השירות של תאגיד המחזור במקרה של מפגעים.
דוגמה נוספת היא אפליקציית Oroeco המאפשרת לכם לעקוב אחר פעולותיכם ולהפחית את הנזק שאתם עושים לכדור הארץ. אתם יכולים לראות כיצד הבחירות שאתם מבצעים בכל תחומי חייכם – סגנון החיים, מה אתם אוכלים, אילו אמצעי תחבורה אתם בוחרים לקחת ואיפה אתם קונים – משפיעות על הסביבה. מלבד אלו קיימות עוד אפליקציות רבות אשר יעזרו לכם להבין כיצד תוכלו לעזור לצמצם את הפגיעה בכדור הארץ.
עד כמה אכפת לכם מכדור הארץ ומהסביבה? בדקו זאת בשאלון שלנו ״עד כמה אתם ירוקים?״
לטכנולוגיה יש כוח עצום, ואם היה לה את הכוח לפגוע בסביבה באופן כה משמעותי ניתן להסיק כי יהיה לה את הכוח ליצור שינוי, לצמצם את הפגיעה ולשקם את כדור הארץ. פיתוח טכנולוגיות ירוקות הוא תפקידנו- בני האדם. עלינו לחשוב על העתיד שלנו ושל הקיום האנושי, לתת חשיבות רבה לנושא זה ולפעול למענו בכל דרך אפשרית. אתם יכולים להתחיל גם בשינוי קטן- תתחילו למחזר למשל 😉
מצאו עוד היום את המשרה הבאה שלכם בהייטק >>>