בלוג-און

מהם סודות המקצוע של בכירות בהייטק הישראלי – יום האישה הבינלאומי 2020

כיום כבר לא ניתן לומר כי עולם ההייטק הוא עולם גברי – נשים רבות עובדות בתפקידים טכנולוגיים ותופסות תפקידי מפתח וניהול בזכות הידע והיכולות שלהן. לכבוד יום האישה הבינלאומי דיברנו עם לימור גל (ארכיטקטית טכנולוגית) ותמר גלבוע (מנהלת מחלקת ניתוח תהליכים ומערכות), עובדות לוג-און המחזיקות בתפקידים בכירים וחוזות עתיד מבטיח לנשים בהייטק.


לימור החלה את דרכה כמפתחת Web והתקדמה לתפקיד מנהלת פיתוח בחברת Yes במסגרתו ניהלה צוותי Full-Stack ,Java, אינטגרציה, אוטומציה ו- DevOps. כיום, כארכיטקטית טכנולוגית בחברה פיננסית גדולה, היא מבצעת תכנון ועיצוב פתרונות מחשוב כמענה לדרישות עסקיות בראייה רוחבית אסטרטגית. התפקיד כולל ליווי והגדרת ארכיטקטורה עבור מערכות חדשות וקיימות, בדיקת טכנולוגיות חדשות ומתקדמות. כיום לימור ממשיכה ללמוד ולהתפתח בתחום ולומדת קורס CSTP, מומחה טכנולוגיות הגנת סייבר.
״כשאנשים רואים אותי לראשונה הם לא מאמינים שאני מתכנתת, אני לא נראית כמו מתכנתת טיפוסית״ צוחקת לימור ומוסיפה ״הדור הבוגר יותר עדיין מופתע שקיימות נשים שעובדות בתפקידים טכנולוגיים, אך בדור הצעיר זה כבר מובן מאליו״.

לכל משרות הפיתוח לחצי כאן >>>

איך הגעת לעבוד בהייטק?

״כשהייתי בת 21, תוך כדי תואר ראשון, עבדתי כמזכירה של מנכ״ל ובעלי היה שליח בחברת משלוחים. מאוד התעניינתי בתכנון ופיתוח ולכן אפיינתי ופיתחתי ב- Microsoft Access מערכת שליחויות מלאה ששימשה את החברה בה בעלי עבד. מכיוון שלא יכולתי לקבל מהם משכורת הם מימנו לי קורס HTML. מאז המשכתי להתפתח וללמוד שפות פיתוח מתקדמות, השתתפתי בקורסים שונים והתחלתי לעבוד בתחום בפיתוח של אתרי האינטרנט, אינטראנט ואקסטרא-נט של חברת אריקסון ישראל תוך כדי השנה השלישית ללימודים״.

מה הטיפ שלך לנשים שרוצות להצליח בהייטק?

״חשוב ללכת ללמוד ולהתמקצע. צריך תמיד לכוון גבוה ולהיות מעודכנת בטכנולוגיות החדשות. ידע הוא כוח ולכן צריך להעז ולא לפחד גם אם קשה. אם את רוצה לעשות משהו את חייבת לנסות. אין דבר שאנחנו לא יכולות לעשות ובגדול!״.

האם עדיין קיימים מחסומים מגדריים?

״אני לא חושבת שיש מחסומים מגדריים. אם אישה רוצה להצליח, בכל תחום, היא צריכה להיות אסרטיבית ומקצועית. בדיוק כמו גברים – מי שמוכשר ושואף להצליח – יצליח. החסמים שקיימים הם הרבה פעמים אישיים ולכן חשוב לעמוד על שלך, לדרוש מה שמגיע לך ולא לוותר גם כשקשה״.

למשרות נשים בכירות לחצי כאן >>>

איך לדעתך אפשר לשלב יותר נערות ונשים בתעשיית ההייטק?

״לדעתי, כמעצמת הייטק, אנו צריכים ללמד מדעי המחשב כבר בבתי הספר, בדיוק כמו תנ״ך וחשבון. לכל אחד יש את הפוטנציאל להצליח וצריך לחשוף ילדים כבר בגיל מוקדם לטכנולוגיה״.


תמר החלה את דרכה כמנתחת מערכות ובמשך השנים התפתחה בתחום. תפקידה הראשון של תמר בלוג-און היה סגנית מנהל מחלקת יישומי אשראי וכיום היא עומדת בראש מחלקת ניתוח תהליכים ומערכות.
״כשהתחלתי לעבוד בתחום התוכנה לא עבדו בו נשים רבות״ מספרת תמר, ״כיום יש שיפור משמעותי ונשים רבות עובדות בהייטק ומתקדמות לתפקידי ניהול״.

למשרות ניהול פרויקטים וניתוח מערכות לחצי כאן >>>

איך הגעת לעבוד בהייטק?

״האמת שלתחום הגעתי לגמרי במקרה. חברה הפנתה אותי לריאיון עבודה לתפקיד עוזרת מנכ״לית בבית תוכנה. הריאיון היה מוצלח ומצאתי חן בעיני המנכ״לית שהבטיחה לי שאחרי שנה בה אכיר את המערכות והטכנולוגיות השונות אוכל ללכת לאיזה קורס שארצה על חשבון החברה. לאחר שנה בה נחשפתי לעולמות שונים כמו פיתוח ובדיקות החלטתי שארצה ללמוד ניתוח מערכות. המנכ״לית עמדה בהבטחתה, עברתי את הקורס וכך התחלתי את דרכי בהייטק״. 

מה הטיפ שלך לנשים שרוצות להצליח בהייטק?

״הכל פתוח בפניכן. אל תתביישו בנשיות שלכן או תנסו ״להתחפש״ לגבר בכדי להצליח. יש תכונות רבות הנחשבות נשיות ויכולות להוות יתרון במקומות עבודה כמו חייכנות, נחמדות או מיומנויות ניהול רכות. הכל תלוי בכן ומה שקובע הוא איך שאתן תופסות את עצמכן! ״

האם עדיין קיימים מחסומים מגדריים?

״מחקרית כבר הוכח כי אין הבדל בין גברים לנשים ביכולות טכנולוגיות, הפערים הם רק תרבותיים. נשים יכולות לעשות כל מה שגברים יכולים. בשנים האחרונות השתפר היחס לנשים בכלל ובשוק העבודה בפרט. בארגון בו אני עובדת לדוגמה יש נשים רבות בתפקידים טכנולוגיים וגם בתפקידים בכירים כמו מנהלות אגפים וחטיבות״.

האם לנשים יותר קשה לשלב בין עבודה לבית?

״עולם ההייטק דורש עבודה קשה ולפעמים האיזון בין העבודה לבית הוא אכן אתגר, אך מדובר באתגר שהוא רלוונטי לכל עובד שיש לו משפחה ולא רק לנשים ואימהות״. תמר היא אמא לשלושה ומציינת כי בשנים בהן ילדיה היו קטנים חוותה יותר קשיים באיזון בין המשפחה לעבודה. ״בעיני חשוב שארגונים נוספים ינהגו בגמישות כלפי הורים לילדים קטנים. הגמישות הזו בסופו של דבר תשתלם מכיוון שהעובדים יעריכו את מקום העבודה, יהיו נאמנים יותר ויעבדו יותר טוב״.

למשרות שמאזנות בין עבודה לבית לחצי כאן >>> 

מה היית רוצה להוסיף לסיכום?

״ניתן לראות כי ככל שעובר הזמן משתפר היחס לנשים בכלל, לא רק בהייטק. כל דור צריך להודות לדור שלפניו על המחסומים ותקרות הזכוכית שנשברו. נשים שוות לגברים ביכולות המנטליות ומכך שהן יכולות לעבוד בכל תפקיד טכנולוגי. אני צופה כי עם הזמן יהיו יותר ויותר נשים בהייטק, הפערים יצטמצמו וניתן לקוות כי יתקיים שוויון מלא״.

כיום נשים מהוות כשליש מעובדי ההייטק בישראל (ע״פ דוח ההון האנושי בהייטק לשנת 2019 של Start-Up Nation Central ורשות החדשנות). הנתון אומנם חושף מציאות מאכזבת אך יש מקום לאופטימיות. משנת 2010 הוכפל מספר הסטודנטיות למדעי המחשב בישראל, כך שניתן להסיק כי המצב עתיד להשתנות. ישנה מודעות גבוהה לחשיבות של שילוב נשים בהייטק וכיום קיימים מספר ארגונים, ממשלתיים ואזרחיים דוגמת She Codes ומסלול יזמות נשים, אשר עיקרם הוא שילוב נשים בתחומי ההייטק והטכנולוגיה. ואכן, ניתן לראות כי ישנה מגמה של שיפור; מספר הנשים החרדיות בהייטק הוכפל משנת 2018 לשנת 2019, ואחוז הנשים הערביות בתחום גדל מ-0.5% ל-3.3%.
יש לקוות כי מספר הסטודנטיות למדעי המחשב והמודעות הגוברת לחשיבות של שילוב נשים בהייטק הישראלי יובילו להגדלת אחוז הנשים בקרב העובדים בתחום כבר בשנים הקרובות. אנחנו בלוג-און מזמינים אתכן להתקדם ולפתח את הקריירה שלכן!

שלחו קורות חיים ומצאו את המשרה הבאה שלכן בהייטק >>>

 

הכתבה כתובה בלשון נקבה אך פונה לשני המינים כאחד*

 

דברו איתי כדי למצוא את המשרה הבאה שלכם!