דמיינו את הסיטואציה הבאה: אתם יוצאים ממפגש נטוורקינג מוצלח בתחום ההייטק. המעלית הגיעה ואתם נכנסים. במבט ראשון, קלטו עיניכם את הגורו בתחום הקריירה שלכם. אותה דמות שאתם מעריצים את פועלה ושקראתם כל ראיון שנערך איתה. חקרתם כל פרט ופרט על הסטארט-אפ האחרון שהשיקה והבנתם שהחלום שלכם יהיה לעבוד בחברה שלה. קדימה! לא להיות בהלם! יש לכם 30 שניות בלבד עד שהמעלית תיעצר בקומת הקרקע ודרככם ייפרדו לשלום. יש לכם כל כך הרבה דברים שהייתם רוצים להגיד, רוצים ליצור את הרושם הטוב ביותר! מה לעשות? איך להתחיל את השיחה? אתם מבולבלים ולחוצים ולכן אנחנו כאן להסבר מהיר על נאום המעלית המושלם.
מטרת נאום המעלית שלכם – אל תגזימו
הזמן הקצר בו זכיתם להזדמנות חייכם נקרא בשפה המקצועית – "נאום המעלית", נאום להצגה עצמית בזמן של 30-60 שניות. אמנם זה נשמע מופרך ומנותק מהמציאות, אך זה בהחלט יכול להתממש. אולי אתם מגדירים עצמכם כאנשים ספונטניים, אך זה לא הזמן המתאים לכך. כדאי מאוד שתתכוננו לרגע הזה, רק כדי לוודא שלא תפספסו הזדמנות חד-פעמית שכזו. דבר חשוב במיוחד שרצוי להדגיש – נאום המעלית הוא אינו נאום מכירה! אתם לא המוצר ואתם לא מנסים "למכור" את עצמכם לאדם העומד לפניכם. נאום המעלית לא נועד לסגירת עסקאות באותו הרגע. מטרתכם בזמן הקצר הנתון הינה העברת כרטיס הביקור שלכם ויצירת אופציה להמשך קשר עם האדם הפוטנציאלי.
The moment of truth – שמונה השניות הגורליות ביותר
הזמן בו אנשים מוכנים להשקיע את מעט תשומת הלב שלהם בכם עומד על כ-8 שניות. בזמן הקצר הזה, כדאי שתצליחו לייצר רושם ראשוני נכון. לשם כך, עליכם לפעול בצורה מעניינת, מסקרנת ויוצאת דופן. זכרו, הדמות העומדת לפניכם כנראה מקבלת פניות רבות מידי יום. מה יגרום לכך שיזכרו דווקא אתכם? זה בדיוק מה שאתם צריכים להתכונן אליו. חשבו מהי הדרך שתוביל לסקרנות להכיר אתכם יותר ולשמוע על הפעילות/הרעיון שלכם לעומק בפגישה אישית. במידה ולא תבלטו, סיכוי גבוה שכרטיס הביקור שלכם יעלם בין ערימת הפניות המתקבלות ולא יחזרו אליכם. דוגמא למשפט חריג ומעניין:
"קראתי את הריאיון האחרון איתך, אני חושב/ת שאוכל לעזור לך לפתח את תחום ה-X בחברה שלך לכיוון מעניין אפילו יותר".
הצלחתי להשיג את תשומת הלב שרציתי – מה עכשיו?
ב-10-15 השניות הבאות, נדרש מכם להיות ממוקדים ואסרטיביים. מטרתכם היא לשמור על עניין בכם מהצד השני. איך תעשו זאת הכי טוב? נסו לגרום לדמות העומדת לפניכם להבין מה היא יכולה "להרוויח" מהשיחה הנוכחית ואף ממפגש עתידי אתכם. מה תוכלו לחדש בצורה שתסקרן את הדמות שלפניכם כך שהתוצאה הסופית תהיה מפגש להתחלת העבודה המשותפת. דבר שיעזור לכם בשלב הזה, הוא להיות ספציפיים ולא "לפתוח הרבה חלונות" בשיחה. הישארו ממוקדים על הרעיון שלכם ואל תכנסו לפרטים טכניים וספציפיים מידי. במדדים, כמויות, סכומים ופרקי זמן ספציפיים תוכלו להתעמק במידה ותצליחו להשיג את הפגישה המיוחלת. אחרת, הקשב של הדמות אותה אתם מנסים להרשים, ילך לאיבוד יחסית מהר. נסו להקשיב לשפת הגוף של הצד השני ותוכלו לדעת האם באמת קיים עניין בשיח אתכם או רק תקווה שהמעלית תרד מהר יותר.
הכינו "רשימת מכולת" ושננו אותה היטב
על מנת לוודא כי אתם לא מפספסים שום דבר קריטי וכי נגעתם בכל הנקודות החשובות לכם, הכינו רשימה כתובה מראש. רשמו לעצמכם 4-5 מטרות עיקריות מהשיחה הקצרצרה. הצעה שלנו לנקודות שאסור לפספס:
- מה המוצר/החברה אותה אתם מייצגים?
- מי אתם ומה תפקידכם בכוח?
- לאיזה שוק אתם פונים?
- במה הצד השני יכול לעזור לכם ומה אתם צריכים ממנו?
- מה ייצא לצד השני מכך שיספק לכם את עזרתו?
כמובן שאין אנו מתכוונים כי תשלפו את הפתק ברגע האמת. את הנקודות החשובות עליכם לשנן בראש ולדעת היטב. אין זו בושה להתאמן על הנאום! עמדו מול המראה ודמיינו את הרגע הגורלי. אמרו בקול את כל מה שתרצו להגיד ואף תזמנו את לחיצת היד והדברים הברורים מאליהם. אל תשכחו להגניב גם חיוך בין לבין!
"אז איך אפשר ליצור איתך קשר?" – חשבתם על כך?
כל הכבוד! עמדתם במשימה והצלחתם לעניין ולסקרן. עכשיו נשאר רק לתאם פגישה. מכיוון שלא צפיתם את הרגע הזה, גם כנראה שלא הגעתם עם עט ונייר בכיס, נכון? אם כך, חשוב מאוד שתכינו מספר כרטיסי ביקור עם פרטיכם המעודכנים: שם, מספר טלפון, כתובת מייל ושם החברה שלכם/שבה אתם עובדים. חשוב שהכרטיס יהיה ברור ונקי לעין המתבוננת. צבעים סולידיים עם עדיפות לרקע לבן, לא להעמיס בפרטים ולשים לב כי הפרטים לא כתובים בגודל שיהיה קשה לקריאה. שימו בארנקכם מספר כרטיסי ביקור והיו מוכנים לכל הפתעה שתגיע! רק ככה תראו מקצועיים. בנוסף להכנת כרטיס הביקור, ישנם צעדים נוספים בעזרתם תוכלו להכין את עצמכם כראוי. לחצו כאן וגלו איך לשווק את עצמכם הכי טוב!
דוגמא משלנו – איך אנחנו היינו עושים את זה
לצורך הדוגמא: שמי ישראלה ישראלי, האדם אותו פגשתי הוא אילון מאסק (אנחנו ריאלים סך הכל), ויש לי סטארטאפ מדהים שאני רוצה שאדון מאסק ישקיע בו:
"שלום, שמי ישראלה ישראלי (לחיצת יד אסרטיבית) ואני מפתחת תוכנה ובעלת סטרטאפ שעדיין לא שמעת כמוהו. הרעיון שלי מתמקד בפיתוח X ו-Y ופונה לשוק ה-Z בארה"ב. קראתי עליך המון ואני חושבת שאתה בדיוק האדם המתאים להצטרף להשקיע בנו. אשמח להיפגש איתך ולהסביר לך איך אתה יכול להרוויח מהסטרטאפ שלי ובאותו הזמן לעזור לנו לייצר עוד דף בהיסטוריה".
נשמע כמו ניסוח שפחות מתאים לכם? בסדר גמור, רצוי שתתאימו את נאומכם בצורה שתראה אמינה ותואמת את אישיותכם. כל עוד תייצגו את הנקודות החשובות לכם, תעשו זאת בכריזמה, בביטחון, עם חיוך והפגנת האופי שלכם – אתם בדרך הנכונה!
שיהיה בהצלחה!
ואם לא… תמיד תוכלו להגיש קורות חיים לאחת המשרות שאנחנו מציעים 🙂
חושבים שאתם מוכנים? נסו את עצמכם ממש עכשיו… 30 שניות – GO!