בלוג-און

המקצוע שבלעדיו הכל קורס – חשיבותו של ה-QA לעולם ההייטק!

לתחום בדיקת התוכנה, או בשמו המוכר יותר Quality Assurance) QA) נוצרה סטיגמה של החוליה האחרונה בשרשרת המזון של ההייטק. אבל כל מי שמחזיק בסטיגמה זו ממהר לשכוח שבלי בודקי תוכנה טובים ויסודיים – כל שעות פיתוח הקוד, עיצוב הממשק ובניית הארכיטקטורה עשויות להיות לחינם. אם בודקי התוכנה לא יעשו את עבודתם על הצד הטוב ביותר, ייתכן שחברה שלמה תעבוד על מוצר שייצא לשוק עם באגים חמורים. רוצים להכיר לעומק את המקצוע שבלעדיו הכל יכול לקרוס? איגדנו עבורכם כל מה שאתם צריכים לדעת על אנשי ה-QA!

חשיבותם של בודקי התוכנה

כל מוצר שאנו צורכים דורש בדיקה מקיפה ומעבר דרך סדרת אישורים קפדנית על מנת להבטיח את איכותו. חשבו על האישורים הרבים שצריך מוצר מזון לעבור לפני שהוא מגיע אליכם למקרר, או על הבדיקות הקפדניות שנעשות למחשבים או לרהיטים שקניתם. כך בדיוק נדרשות חברות הייטק להבטיח את איכות המוצר שהן מפתחות. בודקי תוכנה מבצעים בדיקות רבות על מנת להבטיח זאת, הן מבחינת חווית משתמש, באגים בקוד ורמת ההוצאה לפועל של הקונספט המקורי. בלי בודקי תוכנה יסודיים ודייקנים, בעיות עשויות להתפספס ולהפוך לפגמים במוצר הסופי, דבר שעלול לגרוע מחוויית המשתמש ואף להביא להפסדים גדולים עבור החברה. לפי ה-World Quality Report 2019-2020, חברות הייטק אשר השקיעו תקציבים במחלקות ה-QA שלהן בעבר כעת רואות תוצאות מרשימות ברווחים ומצליחות לגדול הרבה יותר מאלו שלא השקיעו ב-QA.

אז איך עושים QA?

בשביל לבדוק את איכות המוצר שהחברה ייצרה, ישנן מספר בדיקות נפוצות שכדאי להכיר:

  1. בדיקות יחידה – בדיקות המתמקדות בכל יחידה באופן אינדיבידואלי על מנת לבחון שכל אחת מהן עובדת כשורה באופן עצמאי, כך ניתן לראות בדיוק איפה הבעיה נמצאת.
  2. בדיקות אינטגרציה – בדיקות המשלבות בין מודולים שונים על מנת לבדוק שהם עובדים טוב יחד. לרוב, מבצעים בדיקות אלו לאחר בדיקות היחידה.
  3. בדיקות מערכת – בדיקות מסוג זה בוחנות את ביצועי המערכת ואת העמידה שלה בדרישות. בדיקות אלו לא נעשות על ידי צוותי הפיתוח אלא על ידי בודקי התוכנה על מנת שאלו יספקו פרספקטיבה חדשה על המערכת.
  4. בדיקות עומסים – בדיקות אלו בוחנות את היכולת של המערכת לעמוד תחת עומס כבד, למשל – כמה זמן לוקח למערכת להיטען תחת עומס חריג.
  5. בדיקות אוטומטיות – היום נהוג לעשות חלק מהבדיקות באמצעות כלים אוטומטיים ולא בצורה ידנית. במציאות העכשווית, נדרש מבודקי התוכנה לדעת לעשות בדיקות ידניות וכן בדיקות אוטומטיות.

לכל משרות בדיקת התוכנה והאוטומציה >>>

העתיד של ה–QA

בשנים האחרונות רף הלחץ עלה וחברות טכנולוגיות ממהרות להוציא מוצרים חדשים ועדכונים לגרסאות קיימות מהר ככל הניתן, מחלקות ה-QA מנסות לעמוד בקצב ולהבטיח את איכות המוצרים טרם היציאה לשוק. כך, מחסור בזמן הפך להיות האתגר המרכזי העומד בפני בודקי התוכנה. אך כמו בכל בעיה שצצה בתעשיית ההייטק, גם כאן הטכנולוגיה היא הפיתרון.
על פי ה-World Quality Report 2019-2020 נרשמה עליה דרמטית בשימוש בבדיקות אוטומטיות. למרות שלתחום זה יש עוד אופק רחב להתפתחות, חברות טכנולוגיות מעידות על כך ששימוש בבדיקות אוטומטיות מעלה את התפוקה, מאפשר שליטה ושקיפות ותורם רבות לגילוי באגים.

אפשרות נוספת שמעלה הדו"ח לייעול תהליך בקרת האיכות הוא שימוש בטכנולוגיות Artificial Intelligence) AI) או בשמה העברי – בינה מלאכותית. למרות שבינה מלאכותית יכולה לתרום רבות לתהליך הQA, חברות מעטות משתמשות בטכנולוגיות מסוג זה. כיום, טכנולוגיות AI אינן מבוססות מספיק בשביל שחברות יטמיעו אותן במחלקותיהן אך הן בהחלט מסמלות על שינוי דרסטי בעולם בדיקות התוכנה. שינוי שלא יהפוך את בודקי התוכנה למיותרים אלא לכאלו האחראיים על אופי הבדיקות ולא רק על הרצתן, יחקרו את ערכן העסקי ויפתחו אסטרטגיות בדיקה שונות.  

למה QA? יתרונות תעסוקתיים

ענף בדיקות התוכנה ידוע בכך שקל יחסית להיכנס דרכו אל תוך עולם ההייטק. אולם, חשוב לדעת כי הדרישות לתפקיד הוקשחו מבעבר. אם בעבר לא הייתה דרישה כלל להיות בוגר תואר ראשון בשביל להתקבל לתפקיד, היום חלק מחברות ההייטק מעדיפות מועמדים בעלי תואר אך עדיין לא יתנו דגש על מוסד מסוים או על גיליון ציונים. בכך, תחום בדיקות התוכנה יכול להוות עבורכם התחלה טובה וכניסה בטוחה יחסית אל עולם ההייטק, מבודק ידני ניתן להפוך לבודק אוטומטי, להתקדם לפיתוח אוטומציה ומשם הדרך לתחום הפיתוח כבר יותר קלה. בנוסף לסוג קידום זה, בתוך ענף ה-QA עצמו יש לאן להתקדם – משרות ניהוליות שונות וראשי צוותים של QA, הם תפקידים שתוכלו לשאוף אליהם לאחר מספר שנות ניסיון בתפקיד. הצורך בבודקי תוכנה לעולם לא ייגמר ועל אף שהמשרות בתחום מוגבלות ביחס למשרות פיתוח, תמיד ידרשו אנשים טובים שיבדקו את העבודה של חבריהם המתכנתים.

מתעניינים במשרות בדיקת תוכנה ואוטומציה? שלחו לנו קורות חיים >>>

דברו איתי כדי למצוא את המשרה הבאה שלכם!