אחד השלבים האחרונים בתהליך חיפוש עבודה בהייטק הוא שלב הממליצים. בדרך כלל, שלב זה מגיע לאחר שכבר עברתם ראיון עבודה עם המנהל/ת העתידי/ת שלכם ואולי גם אחרי שעברתם ראיון עם מנהל/ת משאבי אנוש. רבים נוטים לזלזל בשלב הממליצים (במיוחד אם הלך ממש טוב בראיון) ולא נותנים מספיק תשומת לב לבחירת והכנת הממליצים מבעוד מועד לקראת שיחת הטלפון. למרות מה שרבים חושבים, מראיינים אכן מתקשרים לממליצים ופעמים רבות מה שנאמר בשיחה ביניהם עשוי להטות את הכף לכאן או לכאן. לכן, חשוב לדעת איך לבחור ממליצים נכון ואיך לוודא שהם באמת מחזקים את הרושם שיצרתם במהלך ראיון העבודה 😊
למה בכלל צריך ממליצים?
אף אחד לא יכול להציג את עצמו באופן מדויק לחלוטין כמתבונן מהצד. מראיינים זקוקים לחוות דעת נוספת מעבר לזו שנתתם על עצמכם כדי לקבל חיזוק על התכונות החיוביות שתיארתם בעצמכם וכדי לחדד מול גורם חיצוני היכן באות לידי ביטוי החולשות שלכם. כאן הממליצים נכנסים לתמונה וכאן גם טמונה הסכנה בשלב זה – הם אלו שמעידים עליכם ולכם אין כמעט שליטה במה שהם עשויים להגיד למנהלים העתידיים שלכם. אז מה אפשר לעשות כדי לוודא שהממליצים שלכם אכן תורמים לרושם הראשוני שאתם מנסים ליצור ולא גורעים ממנו?
איכות מול כמות
חשוב לזכור שהמלצה אחת ממש טובה יכולה להספיק עבור מראיין, לעומת שלוש המלצות לא ממש טובות שעשויות להזיק באופן משמעותי לרושם שיצרתם בשלב הראיון. לכן, תמיד העדיפו לתת רשימת ממליצים מצומצמת המורכבת מאנשים שבאמת מכירים אתכם וותרו על אלו שאתם לא בטוחים מה הם יגידו. נסו להגיע למצב בו יש לכם שני ממליצים שאתם סומכים עליהם מאוד ושאתם חולקים איתם עבר טוב. ממליצים טובים לא בהכרח חייבים להיות המנהלים הישירים הקודמים שלכם, זה יכול להיות מנהל ממחלקה אחרת שעבדתם מולו באופן שוטף, עמיתים שהיו לכם שיתופי פעולה איתם או חברי צוות. מצאתם שניים כאלו? מצוין! אל תתנו שם שלישי שאתם פחות בטוחים בו – כל המוסיף עשוי לגרוע.
המלצת הזהב
אז איך תוודאו שהממליצים שלכם יעבירו אתכם לשלב הבא בתהליך המיון? לנו יש את המתכון להמלצת הזהב!
מצאו ממליצים רלוונטיים למשרה. ככל שלממליץ יהיה קשר למשרה שעליה אתם מתמודדים כך התשובות שייתן ירשימו יותר את המראיין. כך למשל, אם אתם מתמודדים למשרת QA עדיף שתתנו ממליץ שיש לו ניסיון בתחום או שעבדתם מולו בהקשר זה. הקשר לא חייב להיות רק מקצועי, ממליצים שיש להם קשר למשרה הרצויה בגלל אופי התפקיד או יחסי העבודה עשויים להיות רלוונטיים באותה המידה.
וודאו שהממליצים שלכם זמינים לשיחת הטלפון. אל תתנו טלפונים של ממליצים שלא יענו לשיחת הטלפון או שלא יחזירו שיחה למראיינים. וודאו שהם מסוגלים לפנות מספיק זמן בשביל לענות ברוגע, ממליצים שאין להם זמן לא ישקלו את התשובות שלהם פעמיים והם עשויים להזיק לתהליך המיון שלכם.
חפשו ממליצים מגוונים. השתדלו לא לתת שני ממליצים שמכירים אתכם מאותו מקום עבודה. חישבו על שני ממליצים משני מקומות שונים וכך תקנו למראיינים שלכם כמה נקודות מבט שונות עליכם. כך למשל, ממליץ אחד יכול להיות המנהל הישיר שלכם מחברה קטנה בה עבדתם והממליץ השני יכול להיות עמית לעבודה מתאגיד גדול בו עבדתם לפני כן.
הכינו את הקרקע
כפי שצוין, רצוי שלא להפתיע את הממליצים שלכם. צרו איתם קשר כמה שיותר זמן מראש ובקשו את עזרתם. בשיחה, הציגו את המשרה עליה אתם מתמודדים וספרו להם למה אתם רוצים להתקבל אליה ולמה אתם חושבים שאתם מתאימים. בדרך כלל המראיינים ישאלו את הממליצים שאלות הנוגעות לקשר ביניכם, התפקיד שביצעתם, תכונות שליליות וחיוביות שלכם ושאלות הנוגעות ליכולות עבודה הרלוונטיות למשרה כמו עבודה בצוות, עבודה תחת לחץ או יכולות ניהול.
לכן, כדאי להדגיש בפני הממליצים את התכונות הרלוונטיות למשרה שאתם חושבים שבאו לידי ביטוי בתקופה בה עבדתם יחד. כך למשל, אם הממליץ שלכם הוא ראש צוות פיתוח מולו עבדתם במסגרת פרויקט גדול, אמרו לו שבמשרה עליה אתם מתמודדים דרושות יכולות הובלת תהליכים וניהול והדגישו בפניו שהייתם רוצים שיספר למראיינים על התקופה בה עבדתם יחד על הפרויקט.
מה אם אין לי ממליצים? מה אם פוטרתי מהעבודה הקודמת?
לא עזבתם בטוב את העבודה הקודמת? בקשו מקולגות שלכם שימליצו עליכם. אם פוטרתם או שסיימתם את התפקיד באווירה לא טובה, אל תתעלמו מכך וספרו למראיינים שלכם בצורה רגועה למה זה קרה, הסבירו להם שהקולגות שלכם יהיו ממליצים יותר אובייקטיביים מהבוסים הקודמים שלכם וודאו שהקולגות שלכם מוכנים לשיחת הטלפון.
כבר יש לכם רשימת ממליצים מכונה? שלחו לנו קורות חיים ונמצא לכם משרה טכנולוגית חדשה בהייטק! >>>