כשמסתכלים על הבאזז המשמעותי שיצרה טכנולוגיית ה-AI בשנים האחרונות, אין זמן מתאים יותר לדבר על הסדרה מראה שחורה. מראה שחורה, סדרת הטלוויזיה עטורת השבחים, הוציאה את הפרק הראשון שלה אי שם בשלהי 2011. ולמרות שמאז עבר יותר מעשור, היא נשארה אחת מהסדרות העדכניות והמהפכניות שיצאו למסכים. בכל פרק, הסדרה מתארת נרטיב דמיוני אך ריאליסטי במיוחד, הנוגע לאופן טכנולוגיה ואנושות משתלבות בדרכים בלתי צפויות. כשמה כן, הסדרה מציבה מול צופיה מראה שחורה המשקפת את ההשלכות הפוטנציאליות של התקדמות הטכנולוגיה. אבל עד כמה התחזיות העתידניות, ולרוב גם העגמומיות האלו, באמת התממשו? לרגל צאת העונה החדשה, בדקנו האם ואיך מראה שחורה הצליחה לחזות את השפעות הטכנולוגיה על עתיד האנושות.
1. מערכות דירוג חברתיות ומקוונות
מראה שחורה לא חוששת לבקר את ההשפעה והכוח שהמדיה החברתית מחזיקה על יוצריה, בני האדם. כשרבים מהפרקים מתארים תרחישים קיצוניים בהם פופולריות ואימות מקוון שולטים בחייהם של אנשים. הפרק “Nosedive” בעונה השלישית, מציג חברה בה אנשים מדרגים זה את זו, לפי האינטראקציות החברתיות שלהם. דירוגים אלה מכתיבים בעולם זה את זכויות האזרחים לקבל שירותים מסוימים. ולמרות שזה נשמע קיצוני למדי, רעיון זה כבר חולק קווי דמיון עם התפתחויות במציאות חיינו. החל מהתחרות הלא כה סמויה על מספר העוקבים והלייקים בפלטפורמות חברתיות ועד מערכת האשראי החברתי של סין. המערכת, שהגשימה את תחזית האימים של הסדרה, מורכבת ממדדים פיננסיים, מדדים חברתיים ומדדי אינטרנט של אזרחים. הדירוג הסופי משפיע על זכויות הפרט לרבות גישה לשירותי גלישה, למשרות ממשלתיות, למלונות יוקרה וטיסות. כל המדדים מאשרים למערכת לקבוע עבור כל אזרח האם הוא ראוי להלוואה, משרה ואף זוגיות. ועם זאת, המידה שבה המדיה החברתית שולטת בחיינו נותרת סובייקטיבית ומשתנה מתרבות לתרבות ומאדם לאדם.
2. פרטיות ומעקב
פלישה לפרטיות, רגולציה ומעקב מקוון, העשויים לנצל לרעה נתונים אישיים שלנו, הם נרטיב חוזר בסדרה מראה שחורה. לדוגמה, הפרק "Shut-Up and Dance" מהעונה השלישית והפרק הראשון של העונה החדשה והשישית “Joan is Awful”. אלו מעלים חששות ותרחישי אימה לגבי המעקב המתמיד אחר כל פעולותינו ברשת ובמכשירים הטכנולוגיים שלנו. מלבד תוכנות זדוניות והאקרים שהופכים מתוחכמים מרגע לרגע, לא חסרות חברות המשתמשות בנתונים האישיים שלנו. בעוד מטרתן המרכזית היא להתאים באופן המקסימלי ביותר תוכן ושירותים למשתמש הפרטי. להוסיף לזה פיצ'רים מתקדמים של זיהוי פנים, טביעות אצבע, נתוני גלישה ומיקום הקיימים כיום בכל מכשיר. ועדיין, חשוב לזכור שמידת השימוש והפיקוח של הטכנולוגיות הללו משתנה בין אזורים ותחומי שיפוט שונים.
3. AI ואוטומציה
למרות שטכנולוגיית ה-AI פרצה לתודעת רובנו רק בשנים האחרונות, היא קיימת כבר זמן רב קודם. מראה שחורה, כדרכה, לא דילגה על ההזדמנות לשלב טכנולוגיה מתקדמת כמו בינה מלאכותית בעלילותיה הפסימיות. כאשר פרקים רבים חוקרים את ההשלכות הפוטנציאליות של מערכות המופעלות על-ידי בינה מלאכותית ורובוטים אוטונומיים. פרקים כמו “White Christmas”, “Be Right Back” ו-“Metalhead” מהעונה השנייה והרביעית מתארים עתיד בו הטכנולוגיה בוגדת ביוצריה. למרות שלא הגענו לרמת התחכום המדויקת בסדרה, חלה התקדמות משמעותית בתחום ה-AI והאוטומציה בתעשיות שונות. מעוזרות קוליות, לצ'אטים מבוססי AI, ועד רכבים אוטונומיים, טכנולוגיות אלו רק ממשיכות להתפתח ולעצב את עתידנו.
4. מציאות מדומה (VR)
גם בתחום ה-VR, מראה שחורה עושה עבודה טובה בלטשטש את הגבול בין המציאות המדומה לבין המציאות הפיזית. הפרק "Striking Vipers" מהעונה החמישית מציג חווית גיימינג VR שגרמה למערכות-יחסים וירטואליות, מפתיעות שיהיו, להפוך לפיזיות. גם הפרקים “Playtest” ו-“San Junipero” מהעונה השלישית מתרחשים במציאות מדומה ההופכת למציאות חייהן של הדמויות. כיום, חברות רבות ממשיכות למתוח את הגבול בין החוויה הווירטואלית לעולם הפיזי עם המצאות טכנולוגיות מתקדמות. רק בתחילת חודש יוני של 2023, הכריזו החברות Apple ו-Meta על משקפיי ה-MR שצפויות לצאת בקרוב. כשמסתכלים על מוצרים אלה, קשה להתעלם מהאופן בו טכנולוגיה רק תמשיך להשתכלל ולשנות את העולם.
5. השפעת הטכנולוגיה על בריאות הנפש
מראה שחורה מתעמקת לעיתים קרובות בהשפעה הפסיכולוגית הפוטנציאלית של הטכנולוגיה על בני האדם. הפרק "Arkangel" מהעונה החמישית, לדוגמה, חוקר את האופי הממכר של הטכנולוגיה והשלכותיה על בריאות הנפש. תלות התורמת לתחושות של חרדה, מתח וחוסר יכולת להתנתק מהעולם הדיגיטלי. למרות שהתרחישים הקיצוניים המתוארים בסדרה לא בהכרח התממשו, התמכרות טכנולוגית מהווה התמודדות משמעותית גם כיום. לכן, חשוב להכיר בסיכונים הפוטנציאליים לרווחה הנפשית הנשקפים משימוש מופרז בטכנולוגיה.
למרות שלא כל התחזיות התממשו, הסדרה עוררה בהצלחה שיח חברתי סביב דילמות אתיות הקשורות בעולם הטכנולוגי. בעודנו מנווטים בנוף הטכנולוגי המתפתח והדינמי, חיוני לגשת לחידושים בעדשה ביקורתית, המתחשבת בהשלכותיהם האתיות והחברתיות. על-ידי מינוף אחריות טכנולוגית ותיעדוף ערכים אנושיים, נוכל לעצב עתיד מתקדם ומתפתח שיועיל לכולנו.